Op zaterdag 11 juli tijdens de Nationale dag van de Visserij vindt in Stellendam, dat op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee ligt, Vlaggetjesdag plaats. Vlaggetjesdag Stellendam staat in het teken van de vissersvloot, de vissers, vis en innovatie en duurzaamheid.

Op het terrein van de binnenhaven van Stellendam zijn tussen 10.00 en 17.30 uur diverse activiteiten voor jong en oud, denk aan het Proeven uit Zee plein, het Innovatieplein, een braderie, diverse workshops en niet te vergeten de Vlootschouw.

Een vast onderdeel van Vlaggetjesdag Stellendam is de Vlootschouw die in de middag over  het Haringvliet vaart.  Aan de Vlootschouw nemen rond de 30 visserijschepen deel die wekelijks vanuit de vissershaven de Noordzee opvaren en huiswaarts keren met verse vis en schelpdieren. Deze versierde kotters maken een tocht van anderhalf uur over het Haringvliet.

Het plein van de Visserijschool in Stellendam wordt ingericht als Proeven uit Zee plein. Hier kunt u proeven, welke lekkernijen er allemaal uit de zee komen. De visserij deelt hun eigen gevangen verse Noordzee vis gratis uit. Zo is er verse vis, gebakken vis, gerookte vis, maar ook mossels en garnalen. Wie het wil mag proberen om op ambachtelijke wijze zelf garnalen te pellen. De eigen oogst kan direct opgegeten worden. En er is een palingrookwedstrijd. Ook de steeds populairder wordende zeegroenten zoals zeewier en zeekraal ontbreken niet en kunnen worden geproefd. Maar er zijn ook producten waarin zeewier is verwerkt, zoals mosterd.

Bij de vistafel zijn verschillende vissen te bewonderen en krijgt u uitleg over de grote verscheidenheid aan vissoorten in de Noordzee. In de visserijschool worden demonstraties vis fileren gegeven. Wilt u zelf vis fileren? Dat is dit jaar – voor het eerst tijdens Vlaggetjesdag Stellendam – mogelijk tijdens een workshop in de visserijschool. U kunt ook leren hoe u vis keurt op versheid en hoe u de vis vervolgens het beste op een professionele wijze bereid. In de school is het bovendien mogelijk om te ervaren wat het is om op een kotter werkzaam te zijn in de spiksplinternieuwe simulator.

Op het Innovatieplein is een dagvullend programma. De twee meest innoverende visserijwerven in Europa (Padmos en Maaskant) zijn met grote technische bedrijven als Westhoeve en Van Wijk betrokken bij de omschakeling in de visserij van boomkor naar pulsvisserij, flyshoot en twinrig. Op het plein worden de laatste innovaties op het gebied van visserij en vangtechnieken getoond. Bij Padmos is bovendien het allereerste MDV-schip aangemeerd. Het MDV-schip is een futuristisch ogende vissersboot, vol met de allerlaatste innovaties. Waarmee economisch en ecologisch duurzamer kan worden gevist.

Tijdens Vlaggetjesdag kunt u behalve proeven natuurlijk ook vis kopen. Behalve vis, kunt u op de braderie producten van het eiland Goeree-Overflakkee kopen. De Stichting A Seal is ook van de partij op Vlaggetjesdag met van alles over zeehonden voor jong en oud. Ondertussen klinken er vrolijke liedjes van verschillende Shantykoren.

Op Facebook: vlaggetjesdagstellendam en op www.vlaggetjesdagstellendam.nl kunt u de laatste ontwikkelingen rondom Vlaggetjesdag volgen.

Vlaggetjesdag poster

Bron: website gemeente Goeree-Overflakkee, 25 juni 2015

Comments


Add Comment