Stellendam heeft sinds kort een speciaal testcentrum voor visserij. In het nieuwe zoutwaterbassin test de visserij vooral nieuwe vistuigen en vistechnieken. Vissen zwemmen er niet. Die worden mogelijk later nog ingezet als testmateriaal bij het Visserij-innovatiecentrum.

Het centrum ligt recht tegenover de visafslag in Stellendam. In de loods staat een bassin van 32 meter lang en ruim 3 meter breed. Op de bodem ligt gefilterd zand uit de zee en over de bak loopt een loopwagen langs een rails.


“Eigenlijk is het één lange trekproef door het water. We kunnen hier simulaties doen en snelheden aanpassen”, vertelt visser Johan Baaij. Als manager van het Visserij-innovatiecentrum heeft hij al twintig proeven met verschillende netten begeleid. Het centrum is nu klaar voor de officiële opening.

“We willen als visserijsector blijven innoveren en  verder verduurzamen. Dat kan hier goedkoper, makkelijker en inzichtelijker dan op zee”, aldus Baaij. “We bootsen de situatie op zee zo goed mogelijk na, allemaal op schaalniveau. Na de eerste aanzet testen we nog wel in praktijk maar dit drukt de kosten gigantisch.”

Nederlandse vissers waren voor de komst van het centrum op Flakkee afhankelijk van vergelijkbare centra in Denemarken en Frankrijk. Door kennis en krachten te bundelen hoeven de vissers nu niet naar het buitenland af te reizen.

 

Bron: Rijnmond, 26 juni 2015

 

Comments


Add Comment