Goeree-Overflakkee, een duurzaam eiland met een prachtig groen en karakteristiek landschap. Een eiland om trots op te zijn en een eiland om te blijven ontdekken. Reden genoeg voor de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee om steun te bieden aan het initiatief om de havenkanalen op de Kop van Goeree voor duurzaam varen toegankelijk te maken.

Sinds de komst van de Deltawerken is het gebied afgesloten geweest, na 50 jaar kan er nu met fluisterboten en trapkajaks weer in het natuurlijke gebied gevaren worden.

Het initiatief van de Stichting Cultuur & Recreatie Zuid-Holland is in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee opgezet om de oude havenkanalen op het eiland nieuw leven in te blazen. In de afgelopen maanden is een viertal steigers rondom het Zuiderdiep gerealiseerd en is er gestart met het verbeteren van het aanzicht van de oude Stellendamse haven. Het toegangspad naar het kunstwerk van Krijn de Koning is volledig op de schop genomen en rondom het kunstwerk is nieuwe bestrating aangebracht in de vorm van een kompasroos. De voormalige vissershaven van Stellendam vormt vanaf deze zomer de uitvalsbasis voor het varen in het bijzondere natuurgebied. Waar vroeger de vissersschepen lagen afgemeerd, kan nu worden gevaren met elektrische zalmschouwen en trapkajaks.
De herinrichting van de Stellendamse haven en de aanschaf van elektrische zalmschouwen en trapkajaks is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het IRP. Dit programma heeft als doel het eiland aantrekkelijker te maken voor de eigen bewoners en bezoekers. Kansrijke toeristischrecreatieve projecten die een bijdrage dat doel te verwezenlijken worden financieel ondersteund. Het programma is een samenwerking tussen de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie ZuidHolland. De Stichting Cultuur & Recreatie Zuid-Holland wil het duurzaam varen in het gebied opzetten zonder winstoogmerk, waarbij een deel van de verhuuropbrengst ten goede komt aan het beheer en onderhoud van de voorzieningen en aan de verdere ontwikkeling van het project. Het initiatief voor duurzaam varen wordt opgezet onder de naam Groene Vaart GO, waarbij in samenwerking met ’t Wapen van Stellendam hard wordt gewerkt om deze zomer mensen het vaargebied te laten ontdekken.

“De duurzame beleving van de havenkanalen past naadloos in de visie en het beleid van de gemeente en we zijn daarom blij dat we door middel van het IRP dit initiatief mede mogelijk hebben kunnen maken”, aldus wethouder Daan Markwat van de gemeente. “Door de fluisterboten en trapkajaks kan iedereen op een duurzame manier dit mooie stukje van het eiland beleven”.

Eric Schipper, secretaris van de Stichting Cultuur & Recreatie spreekt zijn dank uit namens het bestuur: “Wij zijn erg content met de subsidie van het IRP. Zonder deze subsidie had het project niet op deze manier uitgevoerd kunnen worden. De stichting is dan ook erg trots op de zalmschouwen en trapkajaks, waarmee het brede publiek het groene vaargebied van Goeree-Overflakkee kan ontdekken.”
Voor de aanleg van de Deltawerken was het Zuiderdiep een by-pass van het Haringvliet en het Slijkgat, een stroomgeul waar de Stellendamse zalm- en steurvissers in de tijd voor de afsluiting van de Delta hun netten graag uitzetten. In Stellendam lag dan ook een flinke vloot zalmschouwen, kleine maar stoere ijzeren scheepjes met een klein en handzaam tuig en zijzwaarden. De zalmschouwen van de Groene Vaart GO zijn gebaseerd op deze schepen, maar uitgevoerd in hout-epoxy en daarmee nog handzamer en geschikt voor een duurzame elektrische aandrijving. De Hobie trapkajaks zijn stabiele vaartuigjes voor 1 of 2 personen, aangedreven door een ingenieus trapmechanisme met een vin onder de kajak. Met de kajaks is het, door de aanleg van kanosteigers rondom de stuw bij Havenhoofd, mogelijk om met twee keer ‘klûnen’ tot in de prachtige oude haven van Goedereede te komen.
Het fluisterstil varen door het natuurlijke gebied past niet enkel in de duurzame ambities op het eiland, het is ook een toegankelijke manier om het erfgoed op het eiland te ontdekken. De oude havenkanalen worden in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee nieuw leven ingeblazen. Bunkers, kastelen, landgoederen en trekvaarten zijn zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De provincie maakt het – samen met anderen – mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden.

Comments


Add Comment