Waterbedrijf Evides heeft maandagmiddag de eerste paal geslagen voor een nieuw pompstation op Goeree-Overflakkee. Het nieuwe innamepunt is nodig om ook vanaf 2018 verzekerd te zijn van drinkwater op het Zuid-Hollandse eiland en het Zeeuwse Schouwen-Duiveland.

In feite wordt de inname van water uit het Haringvliet van het dicht bij de Noordzee gelegen Stellendam landinwaarts verplaatst. Dat is nodig omdat het Haringvliet vanaf 2018 veel zouter wordt, doordat de Haringvlietsluizen op een kier gezet worden.
De sluizen zullen permanent een stukje open blijven staan om de internationale visstand te bevorderen. Nu zijn de sluizen nog een barrière voor vissen, die van zoet naar zout water willen en andersom.

Het zogeheten Kierbesluit heeft tot gevolg dat de grens tussen zoet en zout water vele kilometers oostwaarts komt te liggen, zo’n beetje ter hoogte van Middelharnis. Het huidige pompstation, bij Stellendam, zal daardoor geen zoet water meer in kunnen nemen.

De bouw van het nieuwe pompstation is onderdeel van maatregelen die nodig zijn als gevolg van het Kierbesluit. Naast Evides zijn daarbij Rijkswaterstaat en waterschap Hollandse Delta betrokken. Het waterschap moet de sloten ‘zoet houden’.

Het nieuwe pompstation bij Stad aan het Haringvliet is volgend jaar klaar en gaat dan een tijdje tegelijk draaien met het oude pompstation bij Stellendam. Opgepompt water gaat naar duingebieden bij Ouddorp en Haamstede, voor een eerste natuurlijke zuivering.

Zowel op Goeree-Overflakkee als het aan de overkant gelegen Voorne-Putten moet dus ook de inname van zoet water oostwaarts verplaatst worden. Dat betekent, dat er ook nieuwe en bredere sloten worden aangelegd door het waterschap.

Bron: Rijnmond, 25 juli 2016

Comments


Add Comment