Op 18 maart aanstaande gaat Nederland naar de stembus en kiest zij het nieuwe bestuur voor de provincies en de waterschappen. Ongetwijfeld heeft u hierover gehoord of gelezen in de landelijke en lokale media.

In Nederland zegt ruim 80% geen enkel statenlid te kennen van naam of gezicht. In Zuid-Holland is dit probleem nog groter; daar zegt 93% geen enkele provinciale bestuurder te kunnen noemen.

FOGO biedt de kandidaten voor de komende verkiezingen die woonachtig zijn op Goeree-Overflakkee graag de gelegenheid om zich te presenteren aan haar achterban, namelijk de ondernemers van Goeree-Overflakkee. FOGO heeft de kandidaten daarom een aantal vragen gesteld met betrekking tot economie, ondernemerschap en innovatie. Ook de lokale fracties die geen kandidaten op de kieslijst hebben staan zijn benaderd voor dit initiatief. Van een aantal zijn we nog in afwachting van hun bijdrage.

In onderstaande worden de standpunten per partij toegelicht.

De mensen die op de kieslijst staan voor de Provinciale verkiezingen zijn:

  • ChristenUnie, nummer 16, Gerrit de Jong (Sommelsdijk);
  • PVV, nummer 6, Jan Zwerus (Oude-Tonge);
  • SGP, nummer 1, Servaas Stoop (Dirksland);
  • SGP, nummer 7, Hendrik Herwijer (Dirksland);
  • SGP, nummer 26, Peter Grinwis (Ouddorp);
  • VVD, nummer 9, Mirjam Nelisse (Dirksland);
  • CDA, nummer 39, Dirk Pijl (Goedereede);
  • Groenlinks, nummer 3, Anneloes van Hunnik (Sommelsdijk).

 

1. Wat gaat u doen voor Goeree-Overflakkee als u gekozen bent?

Inzetten op verbetering van de bereikbaarheid en behoud van de bereikbaarheid van voorzieningen in de kernen. (ChristenUnie)

De speerpunten van de PVV zijn mobiliteit, leefbaarheid en vermindering van de regeldruk. De ondernemers hebben het al moeilijk en de regeldruk maakt het ondernemen nog moeilijker dan die al is. (PVV)

Goeree-Overflakkee is voor het geheel van de provincie van belang. Maar dat geldt net zo goed voor alle andere regio’s. Het is dus niet zo dat het eiland als enige ervoor in aanmerking komt om ‘er iets voor te doen’. (SGP)

Vóór alles zal ik met hart voor de zaak de belangen van ons mooie eiland en zijn inwoners vertegenwoordigen in de Provincie. Ik zal mij vooral inzetten voor goede wegen, een goed openbaar vervoer en natuur die zowel nuttig is als mooi. Thuis hebben we een boerderij en daarom ken ik de uitdagingen die boeren hebben, en weet ik wat de overheid voor hen zou kunnen doen. Daarnaast zie ik dagelijks op mijn werk bij TNO wat er verbeterd zou kunnen worden op de weg, in tunnels, sluizen en op bruggen. Ik wil mij sterk maken voor de verdubbeling van de N57 en de N59. Dat is nog niet zo eenvoudig, vanwege allerlei bureaucratie tussen verschillende overheden. Desalniettemin ga ik me hiervoor sterk maken. Goeree-Overflakkee moet bereikbaar zijn en blijven! (VVD)

Als regionale kandidaat ken ik de belangen van ons eiland, de inwoners en de ondernemers. Deze zal ik inbrengen en verdedigen waar mogelijk. (CDA)

2. Wat gaat u als eerste in het belang van Goeree-Overflakkee oppakken?

Goeree-Overflakkee stimuleren de koppositie op het gebied van duurzaamheid te pakken met betrokkenheid van de inwoners. (ChristenUnie)

De PVV wilt een haalbaarheidsonderzoek instellen om de N59 te verbreden met een derde rijbaan, die van 00.00 uur tot 12.00 uur open is voor het verkeer van het eiland af en van 12.00 uur tot 24.00 uur het eiland op. De PVV is bovendien tegen windmolens op het eiland. (PVV)

1. Verkeersveiligheid: aanjagen en controleren dat de verbetering van de N215 tussen Melissant en Dirksland nu snel uitgevoerd gaat worden.

2 Zoetwatervoorziening: scherp in de gaten houden dat de gemaakte afspraken over het Kierbesluit onverkort worden uitgevoerd. (SGP)

Dat is een lastige keuze! Er is nog een hoop dat voor de inwoners gedaan kan worden en ik wil me voor veel inzetten. Als ik dan zou moeten kiezen dan wil ik gaan voor de bedrijvigheid op Goeree-Overflakkee, zodat de economie wordt versterkt en de werkgelegenheid groeit. Dat kan alleen als de overheid de banenmotor van ons land optimaal ondersteunt. Dit betekent voor mij als VVD’er dat bedrijven en individuen de ruimte moeten krijgen om te ondernemen. De provincie draagt hieraan bij door ruimte te scheppen met goede infrastructuur, betrouwbare bereikbaarheid en een heldere ruimtelijke ordening. Ik wil minder bureaucratie, betere dienstverlening en een lagere regeldruk. Bijvoorbeeld door minder gedetailleerde regelgeving, vergunningen op hoofdlijnen, vereenvoudiging van de aanvraag- en verleningsprocedures (bijvoorbeeld door de inzet van ICT), en efficiënte handhaving door bundeling met andere toezichthouders. Kortom, beperking van de administratieve lastendruk. Zo ontstaat meer klantvriendelijkheid voor inwoners en bedrijven. (VVD)

Het Integraal Ruimtelijk Programma, het IRP, moet worden doorgezet in de komende jaren. Het IRP is een gebiedsontwikkelingsprogramma dat voor Goeree-Overflakkee al veel goede ontwikkelingen heeft mogelijk gemaakt. Dit gebeurt samen met de betrokken partijen zoals gemeente en ondernemers. Vanuit het IRP worden projecten gesteund zoals eilandmarketing, de getijdencentrale, Ouddorp Bad, Waterpoort, enz.(CDA)

 

3. Hoe wilt u bijdragen aan de economische ontwikkeling van Goeree-Overflakkee?

Stimuleren van regionale economie en ook toerisme. (ChristenUnie)

De ondernemer moet in de eerste plaats zelf bijdragen aan de economische ontwikkeling van ons eiland en de politiek moet de randvoorwaarden scheppen opdat de ondernemer zonder overbodige regels en zonder bureaucratische rompslomp snel geld kan gaan verdienen. De overheid moet hierin faciliteren en niet regisseren. (PVV)

Het eiland heeft mogelijkheden voor ontwikkeling op het gebied van bijvoorbeeld agrarisch ondernemerschap en recreatie en toerisme. Het is van belang dat gemeente en provincie samen optrekken om de economische ontwikkeling van het eiland te stimuleren en mogelijke barrières weg te nemen. (SGP)

Net als in de rest van Nederland staat Goeree-Overflakkee om één ding te springen: banen. Het is belangrijk dat mensen aan het werk kunnen. Ondernemers zijn de banenmotor van Zuid-Holland. Banen creëren doen ondernemers echter niet zomaar, dat gebeurt vooral door innovatie en economische groei. De overheid kan innovatie stimuleren door ondernemers en kennisinstellingen met elkaar in contact te brengen. Innovaties, van groot tot klein komen zo sneller bij u in de winkel, in het bedrijf of in huis en dat zorgt voor extra banen, vrije tijd of inkomen. Denk maar aan de smartphone. Niemand had het 15 jaar geleden kunnen bedenken, toch kwam hij als innovatie op de markt en nu kunnen we haast niet meer zonder. Kijk ook naar de banen die het heeft gecreëerd, bijvoorbeeld van studenten die hun eigen apps maken. Op zo’n zelfde manier wil ik innovatie in Zuid-Holland stimuleren en mensen aan het werk helpen! (VVD)

Verbreding en weghalen kruispunten in de N57 en de N59 zorgen voor betere doorstroming en veiligheid van deze wegen. Een goede bereikbaarheid via de weg is een belangrijke voorwaarde voor het bevorderen van de economische ontwikkeling van Goeree-Overflakkee. Ook het al genoemde IRP draagt bij aan de economische ontwikkeling van Goeree-Overflakkee. Door de verbinding van stad en platteland een speerpunt te maken vanuit provinciaal bestuur, kan Goeree-Overflakkee profiteren van haar ligging vlak bij Rotterdam. (CDA)

 

4. Hoe gaat u innovatie en ondernemen bevorderen op Goeree-Overflakkee?

Dat is eerst en vooral aan de bedrijven zelf, maar de provincie kan de economische topsectoren meer en beter verbinden met de MKB en regionale ondernemers. (ChristenUnie)

De PVV is van mening dat de Provincie moet faciliteren en niet regisseren. De gemeente is verantwoordelijk voor een gezond ondernemersklimaat. Het versterken van de bereikbaarheid en de infrastructuur dienen bovenlokaal worden aangepakt. (PVV)

Het is in eerste instantie een rol en verantwoordelijkheid van lokale ondernemers zelf om innovatief en klantgericht bezig te zijn. Zij moeten hun competenties gebruiken om een aantrekkelijk vestigingsklimaat te bevorderen. Daarna is het de rol van de gemeente om een en ander te faciliteren, zo nodig in samenwerking met de provincie. (SGP)

Een ondernemer bèn je, dat is inzettingsvermogen en doorzettingskracht. De overheid maakt jou geen ondernemer, dat doe je zelf. Op dit moment zijn er heel veel regels die het voor ondernemers moeilijker maken om te innoveren en banen te scheppen, zoals boeren wiens bouwblok niet groter mag zijn dan 2 hectare. Procedures moeten ondernemers zo min mogelijk hinderen in hun bedrijfsvoering. De VVD staat voor een provincie die ondernemers stimuleert te innoveren, in plaats van ze belemmert met overbodige regels!

FOGO heeft een mooi initiatief genomen met het opstellen van een breed gedragen toekomstvisie voor de detailhandel op het eiland. Zo’n initiatief is prijzenswaardig! Ik vind het belangrijk dat de provincie in een vroeg stadium kan meedenken met de ondernemers. Zodat besluiten van de provincie zo goed mogelijk worden afgestemd op de wensen van de ondernemers en zaken niet langs elkaar heen lopen. (VVD)

Het belangrijkste is dat ondernemers moeten kunnen ondernemen en innoveren. De provincie gaat niet op de stoel van de ondernemer zitten. Een goede verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven helpt ondernemers aan goed gekwalificeerd personeel. De provincie speelt hierin een coördinerende en stimulerende rol, voornamelijk waar het gaat om het hoger onderwijs. De detailhandel in de kernen draagt in belangrijke mate bij aan gezonde kernen, dorpen en wijken. Het CDA vindt dat daarin moet worden geïnvesteerd. Dat betekent geen verdere uitbreiding van perifere detailhandel aan de randen van de gemeenten. Het CDA steunt initiatieven op het gebied van de verbetering van de logistiek en de ontwikkeling van streekproducten. Versterking van de visserijsector en een blijvende bemensing van de vuurtoren dragen bij aan de positieve ontwikkeling van de innovatieve visserijsector in Stellendam. Het Innovation Quarter moet eenvoudiger en beter toepasbaar worden voor MKB-ondernemers. (CDA)

 

5. Wat is de rol van de provincie in het kader van Innovation Quarter?

Het stimuleren van internationale bedrijvigheid in onze provincie. Daar een platform voor bieden en handelsmissies doen. (ChristenUnie)

De kerntaken van de provincie zijn ruimtelijke ordening, verkeer en milieu. Dus innovatie is de primaire taak van bedrijven en kenniscentra, waarbij de lokale overheid faciliteert. Vaak zijn instellingen als Innovation Quarter overbodig omdat ondernemers die risico durven te nemen, hun eigen weg vinden om te innoveren! (PVV)

Innovation Quarter is de provinciale regionale ontwikkelingsmaatschappij. Deze organisatie financiert snelgroeiende en vernieuwende bedrijven. De organisatie wil er aan bijdragen dat Zuid-Holland een van de meest innovatieve regio’s van Europa wordt. (SGP)

Het Innovation Quarter is bedoeld om innovatie en startende ondernemers te stimuleren. Het Innovation Quarter is bedoeld voor de hele provincie en voor elke sector. Ik vind het Innovation Quarter heel nuttig omdat het ondernemers kan helpen. Ik sta ervoor dat bedrijven en regio’s gelijke kansen hebben binnen Innovation Quarter, daar is het immers voor bedoeld!

Het Innovation quarter is slechts één van de mogelijkheden om bedrijvigheid en innovatie te stimuleren. Ik vind het als volksvertegenwoordiger belangrijk dat de provincie goed op de hoogte is van de lokale uitdagingen en bedrijven en kennisinstellingen met elkaar in contact kan brengen om problemen op te lossen. (VVD)

Het CDA wil een structurele inzet van middelen richten op innovatie in en ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf (MKB) en van startende ondernemers, bijvoorbeeld door het inzetten en uitbreiden van de instrumenten van Innovation Quarter. Het IQ moet beter gebruikt kunnen worden door mkb ondernemers. (CDA)

 

6. De provincie is een belangrijke speler in het windmolen-dossier. Wat is uw partijstandpunt ten aanzien van de molens die nu zijn ingepland op Goeree-Overflakkee?

De plaatsing heeft Goeree-Overflakkee als gemeente in eigen regie gehouden. We zien met vertrouwen de ontwikkeling van de molens komen en zijn benieuwd naar de resultaten die de gemeente haalt ter compensatie van deze plaatsing. (ChristenUnie)

Duurzaamheid moet nooit een doel op zich zijn maar slechts een bijkomend voordeel. De politiek heeft besloten dat in 2023 16% van de totale energie duurzaam moet zijn. Op deze wijze is de windmolen-rage ontstaan. De kostprijs van 1 KW stroom is 5 euro cent en de kostprijs van 1 KW windenergie stroom is 17 euro cent. En wie betaalt dat verschil van 12 euro cent? De burgers en het MKB en niet de grote bedrijven. De totale kosten zijn geraamd tussen de 18 en 30 miljard euro. Verder zijn windmolens gevaarlijke obstakels voor vogels en een bron van geluidsoverlast voor de omwonenden! De PVV verzet zich tegen verdere uitbreiding van windmolens dus ook op Goeree-Overflakkee. (PVV)

Enkele jaren geleden is er een overeenkomst gesloten tussen de vier voormalige gemeenten en de provincie over windenergie. Daarin stond globaal dat de regio een taakstelling op dat gebied accepteert en zelf op zoek gaat naar de meest geschikte locaties. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft aan deze overeenkomst concreet uitvoering gegeven door een zorgvuldig proces van inspraak en besluitvorming over locaties. De provincie heeft de geselecteerde locaties opgenomen in haar Structuurvisie en Verordening ruimte. Het is nu de taak van de gemeente om de geselecteerde locaties planologisch mogelijk te maken door wijzigingen van bestemmingsplannen. De SGP staat achter de gemeentelijke inzet. (SGP)

Wat betreft windenergie wil de VVD dat bestaande afspraken met het Rijk worden gevolgd, waarbij plaatsing van turbines mogelijk is op eerder vastgelegde locaties. Ruimte voor gemeenten om te werken aan draagvlak en een adequate wijze van communiceren naar omwonenden is daarbij essentieel. Verder wil de VVD dat de provincie andere vormen van energie, zoals bijvoorbeeld zonne-energie en getijdenenergie, ondersteunt. (VVD)

Het zou mogelijk moeten zijn om door de energieopbrengsten van de getijdencentrale minder windmolens te plaatsen. Het aantal windmolens dat nu op Goeree-Overflakkee geplaatst kan worden is erg veel voor de schaal van het eiland. (CDA)

 

7. Hoe ziet u de samenwerkingen tussen provinciale staten, de gemeente en de FOGO?

De FOGO kan goed van zich laten horen en zich mengen in het provinciale debat over de ruimte en mobiliteit. Dan ontstaat ontmoeting, debat en invloed. (ChristenUnie)

Uiteraard ziet PVV de samenwerking met de gemeente en FOGO als positief en constructief. Gezien de kerntaken van de Provincie zal de rol van deze beperkt zijn. Samen met de gemeente en FOGO zal de PVV zich blijven inzetten voor de economische belangen van Goeree-Overflakkee! Of zoals een Amerikaanse president het juist formuleerde: it is all about economics, stupid! (PVV)

Het is goed om met enige regelmaat contacten te onderhouden. In de praktijk komt het er vaak op neer dat dit een aangelegenheid is van dagelijks bestuurders. Daarnaast kan het functioneel zijn dat volksvertegenwoordigers contact hebben met elkaar, al dan niet samen met maatschappelijke organisaties zoals de FOGO. Dergelijke organisaties kunnen volksvertegenwoordigers waardevolle informatie verschaffen, die gebruikt kan worden bij het maken van keuzes en het bepalen van standpunten. Ook hierbij geldt dus: initiatief vanuit het eiland wordt toegejuicht! (SGP)

Een Statenlid is een volksvertegenwoordiger en dient als zodanig goed op de hoogte te zijn met wat er speelt. Daarom is het belangrijk om goede contacten te onderhouden met de gemeenten en het Rijk, maar ook met vertegenwoordigende organen, zoals ondernemersverenigingen. De VVD en ik zelf hecht veel waarde aan ondernemers als motor van de economie. Ik wil daarom zo vaak mogelijk met inwoners, maar ook ondernemers en verenigingen in gesprek gaan om goed op de hoogte te blijven van de belangen en de interesses in Zuid-Holland. Daar ben ik immers volksvertegenwoordiger voor! Met een stem op mij geeft u Goeree-Overflakkee een stem in de provincie! (VVD)

Een structurele samenwerking en afstemming tussen provincie, gemeente en de FOGO is een voorwaarde voor het realiseren van de gezamenlijke doelen.(CDA)

 

Ook voor de waterschapsverkiezingen zijn er verschillende kandidaten afkomstig van Goeree-Overflakkee:

  • Waterschapspartij Hollandse Delta, nummer 4, Hans Kalle (Herkingen);
  • Waterschapspartij Hollandse Delta, nummer 10, Arie Wesdorp (Sommelsdijk);
  • Waterschapspartij Hollandse Delta, nummer 16, Wilma de Bruine (Middelharnis);
  • Waterschapspartij Hollandse Delta, nummer 23, Willy Heintjes (Achthuizen);
  • CDA, nummer 7, Liesbeth Keijzer-Westhoeve (Stellendam);
  • CDA, nummer 10, Robert Papenveld (Middelharnis);
  • PvdA, nummer 1, Dorien Kickert-Schotting (Ouddorp);
  • Water Natuurlijk, nummer 15, Lorenzo van der Bijl (Ouddorp);
  • VVD, nummer 1, Frank van Oorschot (Achthuizen);
  • SGP, nummer 4, Peter Grinwis (Ouddorp);
  • SGP, nummer 7, Aren-Jan Kardux (Dirksland);
  • SGP, nummer 13, Gert Slootweg (Middelharnis);
  • SGP, nummer 16, Marco Born (Sommelsdijk);
  • SGP, nummer 18, Adri Houweling (Oude-Tonge);
  • Hollandse Delta Natuurlijk, nummer 7, Jean van der Horst (Goedereede);
  • ChristenUnie, nummer 1, Piet Robijn (Sommelsdijk);
  • ChristenUnie, nummer 8, Maas Koese (Ouddorp);
  • ChristenUnie, nummer 13, Bert Tuk (Ouddorp);
  • ChristenUnie, nummer 16, Joop Kievit (Dirksland);
  • ChristenUnie, nummer 20, Ruud van Asperen (Oude-Tonge);
  • ChristenUnie, nummer 25, Barend Bakelaar (Ooltgensplaat);
  • ChristenUnie, nummer 27, Ron de Rover (Middelharnis);
  • Inwonersbelang AWP, nummer 3, Fred Prins (Middelharnis).

 

 

Comments


Add Comment