Informatie verzamelen, een gastles, een bedrijfsbezoek, een techniekevenement, een open dag of voorlichtingsbijeenkomst, een meeloopdag of een stage – er zijn tal van mogelijkheden om leerlingen van het voortgezet onderwijs in contact te brengen met ondernemers. Ze zijn samengebracht in een handzaam mapje met de titel ‘Eerste Hulp bij Techniekoriëntatie’. Voor alle deelnemers van de TechNet-bijeenkomst, vorige week woensdag bij Goemaat Glas in Goedereede, was een exemplaar beschikbaar. Ter inspiratie.

TechNet Goeree-Overflakkee doet er alles aan om de aansluiting tussen het onderwijs – vooral het technisch onderwijs op het vmbo en het mbo – en het bedrijfsleven te verbeteren. Ook de gemeente speelt een rol in dit proces. Overheid, onderwijs en ondernemers – de drie o’s moeten meer met elkaar verbonden raken.

Een goede manier om dat voor elkaar te krijgen is elkaar ontmoeten. Dat gebeurt tijdens de TechNet-bijeenkomsten. Nadat eerder drie scholen gastheer waren geweest van deze bijeenkomsten, was het nu de beurt aan Jan en Martijn Goemaat van Goemaat Glas. Ze ontvingen de deelnemers in hun bedrijf in Goedereede, waar ze glas en kunststof kozijnen produceren. Het bedrijf telt in totaal drie vestigingen en produceert ook aluminium kozijnen. Er werken 55 mensen. De bezoekers van de TechNet-bijeenkomst kregen een rondleiding langs het hightech machinepark en zagen een bedrijf dat constant in ontwikkeling is en met innovatieve producten komt. Zoals het kunststof kozijn, dat vrijwel niet te onderscheiden is van zijn houten soortgenoot en daarbij een hoge isolatiewaarde heeft, geschikt voor woningen met nul op de meter.

Goemaat Glas, zo bleek, heeft een aardige link met het onderwijs. Er lopen altijd stagiaires vanuit het technisch onderwijs op de werkvloer, maar op het gebied van managementondersteuning heeft het bedrijf ook geregeld stageplekken.
In de bedrijfshal konden de bezoekers ook kennisnemen van een aantal concrete projecten die leerlingen en bedrijfsleven bij elkaar brengen. Zoals het promotieteam Goeree-Overflakkee. Zoals het maken en samenstellen van drie leskisten voor de kinderboerderij van Hernesseroord door leerlingen van het Edudelta College. Zoals de bedrijfsbezoeken, onder andere bij Goemaat Glas, die onderwijsassistent-studenten van het Albeda College organiseerden voor leerlingen van een aantal basisscholen.

En zoals de ontwikkeling van drijvende recreatiewoningen door drie havo-5-leerlingen van de RGO. Het drietal presenteerde een duurzame woning met een eigen moestuin, dus zelfvoorzienend, en zonnepanelen, dus zelf energie opwekkend. Ze hadden ook al een plaats in gedachten, tussen Ouddorp en Hompelvoet, en uitgerekend dat zo’n woning 372.000 euro gaat kosten. Ze zochten nog investeerders. Wie weet was er een geïnteresseerde ondernemer in het publiek. Wat de drie leerlingen in ieder geval wel binnen hebben, is een zeer fraai cijfer voor hun project. Hun leraar Bert Bannink, die tijdens de TechNet-bijeenkomst iets vertelde over het geïntegreerde schoolvak Natuur, Leven en Technologie, kon niet anders geven dan een tien.
Ondernemers, docenten, leerlingen en medewerkers van de gemeente kregen de oproep om contacten te leggen en in ieder geval met de gegevens van twee anderen weer op pad te gaan. Zo moeten de drie o’s op Goeree-Overflakkee steeds dichter bij elkaar komen en op elkaar aansluiten. Hopelijk met weer veel nieuwe bedrijfsbezoeken, gastlessen, stages et cetera. Die vervolgens in september, tijdens de volgende TechNet-bijeenkomst, kunnen worden gepresenteerd. Het liefst weer met een eilandelijke ondernemer als gastheer.

Bron: Eilanden Nieuws, 22 maart 2016

Comments


Add Comment