Nederlandse detailhandel heeft in juli dit jaar 0,7 procent meer omzet gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De omzetstijging is te danken aan een groter volume. De gemiddelde prijs daalde nog steeds. Verder waren er meer koopdagen in de maand.

Vooral voedingswinkels behaalden een hogere omzet, namelijk 2,6 procent. Daarbij was de groei voor de supermarkten groter dan voor de speciaalzaken.

In de non-foodsector ging het iets slechter, hoewel de trend positief is. In de gehele branche werd op jaarbasis een omzetdaling van 0,4 procent geboekt. Op maandbasis werd, met uitzondering van doe-het-zelfwinkels, in elke branche juist een omzetstijging behaald.

Voor het eerst in drie jaar behaalden winkels in woninginrichtingartikelen meer omzet dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit hangt mogelijk samen met het herstel op de woningmarkt dat al eerder is ingezet.

In juni werd nog een omzetdaling geregistreerd van 1,9 procent op jaarbasis. Dit was voor een groot deel te wijten aan een “minder gunstige samenstelling” van de koopdagen.

Het CBS meldde wel dat  Nederlandse detailhandelaren voor het eerst in twee jaar een hogere kwartaalomzet hadden behaald in het tweede kwartaal van dit jaar. De omzet was van april tot en met juni 1 procent hoger in vergelijking met dezelfde peiode een jaar eerder.

Comments


Add Comment