Transport- en logistiekbedrijven kunnen dit jaar rekenen op een omzetgroei van twee procent en een toename in volumes van 1,6 procent. Dit geeft de sector wat lucht, stelt het economisch bureau van ING.

Het is ‘broodnodig’ dat de financiĆ«le positie van de bedrijven verbetert, vinden de economen bij de bank. Vooral wegvervoerders profiteren van een toenemende binnenlandse vraag.

Dat gebeurt doordat de bestedingen in de detailhandel aantrekken en de bouwproductie dit jaar toeneemt. De bouwbranche is goed voor 36 procent van het wegvervoer in Nederland. Vorig jaar daalde de omzet van wegtransporteurs nog met een procent.

De binnentankvaart deelt niet mee in de verbetering en gaat opnieuw een jaar van omzetdaling tegemoet. De binnentankvaarttak is meer internationaal georiƫnteerd en heeft last van de overcapaciteit en lage vraag op de energiemarkt.

Hoewel het perspectief dat geschetst wordt dus iets rooskleuriger is, blijft de transportsector ‘fragiel’ en zorgt de verbeterde kasstroom dit jaar niet direct voor meer winst. Ondernemers in de branche zijn positiever, maar nog niet optimistisch.

Comments


Add Comment