Afgelopen was de start van het Donkere Dagen Offensief in De Staver. Leden van de buurtpreventieteams kregen voorlichting van experts over het voorkomen van criminaliteit. Er zijn op het eiland tien buurtpreventieteams actief in negen verschillende kernen.

Burgemeester Ada Grootenboer sprak een openingswoord en politieteamchef Annet de Jonge sloot de bijeenkomst af door het geven van het startschot voor het Donkere Dagen Offensief. Het Donkere Dagen Offensief is een gezamenlijke actie van de buurtpreventieteams, de politie en de gemeente die gericht is op het tegengaan van woninginbraken.

Verder presenteerde Chris Nowee, stagiair bij de gemeente, zijn onderzoeksresultaten naar de effectiviteit van verschillende methodes die ingezet worden om bij bewoners een gedragsverandering te realiseren met betrekking tot inbraakpreventie. Namens de politie lichtten wijkagent Cor van Heemst en Annet de Jonge de bijdrage van de politie toe, waarbij vooral het project “witte voetjes” de aandacht kreeg. Tijdens een preventieactie wordt, bij het aantreffen van een open deur of raam zonder direct toezicht, een “wit voetje” neergelegd met de boodschap: “Dit had een schoenafdruk van een insluiper kunnen zijn.”
Klaas van Veen was aanwezig met promotiemateriaal en gaf toelichting op brandveiligheid namens Brandweer Rotterdam Rijnmond. Gerard Mouwen sprak de aanwezigen toe namens Burgernet Eenheid Rotterdam en Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) vervulde deze avond de rol van gespreksleider.

Week 41 (5 t/m 11 oktober) staat jaarlijks in het teken van de Nationale Week van de Veiligheid om inwoners, ondernemers en hun personeel bewust te maken van het belang van het nemen van preventieve maatregelen. De cijfers geven aan dat tijdens de Donkere Dagen-periode (oktober tot april) het risico om slachtoffer te worden van criminaliteit (woninginbraken, diefstal) groter is. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid de Donkere Dagen-periode in gaan. Ook wordt tijdens de Week van de Veiligheid aandacht besteed aan de woonveiligheid in en om het huis, zoals bijvoorbeeld brandpreventie en de veiligheid in en rondom bedrijven.

 

Inmiddels zijn er tien buurtpreventieteams in negen kernen actief op Goeree-Overflakkee. Het streven is, dat het aantal buurpreventieteams, en ook het aantal leden per team, de komende periode groeit. Veiligheid en leefbaarheid is van groot belang voor de samenleving en daarbij is de inzet van vrijwilligers onmisbaar. “Hartelijk dank voor uw inzet in uw buurtpreventieteam en voor uw aanwezigheid vanavond. U mag met recht trots zijn op de wijze waarop u zich inzet voor uw wijk. Betrokken inwoners zoals u zijn essentieel voor een leefbare samenleving”, eindigde burgemeester Grootenboer haar toespraak.

Wilt u ook deel uitmaken van een buurtpreventieteam? U kunt zich aanmelden via één van de coördinatoren. Hun e-mailadressen zijn te vinden op de website www.goeree-overflakkee.nl onder: Inwoners – Openbare orde en veiligheid – Buurtpreventie. Ook is het mogelijk om uw aanmelding via een e-formulier (te vinden op dezelfde pagina) in te zenden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kees Kieviet, beleidsadviseur Openbare orde en veiligheid bij de gemeente Goeree-Overflakkee, via het algemene telefoonnummer 14 0187.

Bron: Goeree-Overflakkee, 9 oktober 2015

Comments


Add Comment