Op woensdag 3 december 2014 vond de bijeenkomst plaats van Het Delta Netwerk. Dit jaar stond deze bijeenkomst in het teken van de weg naar duurzaamheid via innovatie. Met 125 ondernemers, bestuurders en andere zakelijk belanghebbenden in de zaal was ook deze bijeenkomst van Het Delta Netwerk weer een groot succes.

Loco burgemeester Frans Tollenaar opende de bijeenkomst met veel verwachtingsvolle woorden. Het eiland heeft heel veel te bieden, er zijn al heel veel goede, nieuwe ontwikkelingen. Er is alle reden om nu voorwaarts te gaan: “‘Laten we samen de schouders er onder zetten’, dat is het motto”, aldus Frans Tollenaar.

Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland benadrukte de vele specifieke innovaties én innovatie ondersteuning die de provincie samen met alle andere belanghebbenden zoals gemeenten en universiteiten ontwikkelt. Een voorbeeld is het ontwikkelbedrijf van de provincie, onder de naam Innovation Quarter, activiteiten van het Innovation Quarter staan allemaal in het teken van innovatie. Samenwerking met lokale overheden, ondernemers en het onderwijs is daarbij essentieel. Vorig jaar werd op de bijeenkomst van Het Delta Netwerk de FOGO gelanceerd. Deze Federatie Ondernemers Goeree-Overflakkee zorgt voor bundeling van alle ondernemersverenigingen van het eiland. De FOGO richtte een innovatie-werkgroep op waarin ondernemers samen aan de slag gaan. Voorzitter Steef Visser vatte de wens en de noodzaak om te innoveren samen: “We have a dream”, waarmee hij de samenwerking tussen partijen én de innovatieve ontwikkelingen wilde zien. Een wereld die gericht is op ontwikkeling, innovatie en samenwerking.

Dit jaar werden leerlingen van HAVO 5 van de CSG Prins Maurits gevraagd een innovatie te bedenken voor hun profielwerkstuk. De innovaties moesten de bedreigingen in kansen omzetten op vier thema’s: Vergrijzing, Bereikbaarheid, Duurzaamheid en Recreatie & Toerisme. Vier groepjes leerlingen presenteerden hun innovatieve idee, behorend bij een van de thema’s waarmee Goeree-Overflakkee duurzamer kan worden. Filmpjes, prezi’s, powerpoints én zelf ‘pitchen’ voor een zaal vol ondernemers en bestuurders. Het enthousiasme in de zaal over deze jonge ondernemers in de dop was overweldigend. Leerlingen met de beste ‘pitch’ kregen uit handen van wethouder Arend-Jan van der Vlugt een symbolische ‘sleutel tot het succes’ van chocolade, speciaal voor de gelegenheid ontwikkeld door Banketbakkerij Van Helden. De prijs ging naar het groepje dat het thema Bereikbaarheid had aangepakt: Dani de Vlieger, Jaap Mijs en Mark Zijlmans. In hun pitch stond een aparte rijstrook voor voertuigen die rijden op waterstof centraal.

Afsluitende key-note werd verzorgd door Ruud Veltenaar, trendwatcher en bevliegeraar. Hij nam de zaal mee in een aantal zeer bijzondere innovaties die er aan zitten te komen waarmee de wereld in de toekomst er wel eens heel anders zou kunnen uit zien. Hij pleitte voor een open houding. De wereld verandert van ‘ego’ naar ‘eco’. Daar moeten wij ons onderwijs, onze manier van werken, onze manier van ontwikkelen op inrichten. Hij constateerde in de wereld echter een lethargische, passieve houding. Men weet het wel, maar doet niets. Terwijl iedere verandering klein kan beginnen. Bij jezelf. Ook Goeree-Overflakkee biedt vele kansen. Het eiland heeft ook een voorsprong. Gemeenschapszin en het bewustzijn van wederzijdse afhankelijkheid zijn groot. En dat is de houding die we moeten hebben bij de transitie van consumptie economie naar deel-economie, van ‘bezit’ naar ‘gebruik’.

Het verhaal gaf veel stof tot nadenken én discussie. Deze discussie werd dan ook uitvoerig gevoerd tijdens het netwerkgedeelte na het symposium. Enige uren lang kon er uitgebreid genetwerkt worden onder het genot van verschillende hapjes van streekproducten.

De bijeenkomsten van Het Delta Netwerk worden georganiseerd door de Stichting Het Delta Netwerk die tot doel heeft om beslissers en belangrijke stakeholders bijeen te brengen ten gunste van de economische ontwikkeling van Goeree-Overflakkee. Met ruim 125 aanwezigen was deze derde bijeenkomst van Het Delta Netwerk wederom een succes. De bijeenkomst is een initiatief van de gemeente Goeree-Overflakkee en wordt financieel mede ondersteund door hoofdsponsor Rabobank en de provincie Zuid-Holland. De organisatie is mede mogelijk gemaakt door de FOGO en Inspiratiecentrum Grevelingen.

Bron: Stichting Het Delta Netwerk

Comments


Add Comment