De Nederlandse Kampioenschappen Wielrennen 2016 op Goeree-Overflakkee? Het zou zo maar kunnen! De Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) heeft groen licht gegeven de nationale wielerkampioenschappen volgend jaar op Goeree-Overflakkee te organiseren. In de komende weken vindt onderzoek naar de haalbaarheid plaats.

Afgezien van Rotterdam in de jaren 2003 tot en met 2005 vond het NK meestal plaats in het oosten van het land. De KNWU wil de Nederlandse kampioenschappen daarom graag eens in een ander deel van Nederland organiseren dan de afgelopen jaren. Daarbij is het oog gevallen op Goeree-Overflakkee. Een werkgroep, die bestaat uit Bert Zwanenburg, Jan Verhage en Bram Cornelissen, onderzoekt momenteel de haalbaarheid, in eerste instantie vooral in financieel opzicht.

Bij het organiseren van een NK wielrennen komt heel wat kijken. Om een bidbook te kunnen maken, moet uiterlijk 31 maart van dit jaar duidelijk zijn of de organisatie haalbaar is. Uit de cijfers van de KNWU en van Ootmarsum (waar in 2014 de kampioenschappen plaatsvonden) blijkt dat de totale kosten naar schatting € 500.000,– bedragen. De werkgroep heeft zich tot doel gesteld ten minste de helft van dit bedrag door nationale dan wel internationale bedrijven te laten sponsoren. De eerste contacten zijn al gelegd, onder meer met Eneco. De rest van het geld zouden lokale ondernemers moeten sponsoren. Zij zijn inmiddels via de Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee (FOGO) benaderd.

Het NK bestaat uit verschillende disciplines. Behalve de bekende wegwedstrijden voor de professionals, zijn er ook wedstrijden voor de nieuwelingen en de beloften en het nationaal kampioenschap tijdrijden, zowel voor de vrouwen als voor de mannen. Alle wedstrijden zijn verspreid over een hele week. Het tijdrijden vindt waarschijnlijk halverwege de week plaats. De wegwedstrijden voor de profs zijn op zaterdag voor de vrouwen en op zondag voor de mannen. Het evenement staat gepland voor de laatste week van juni, in de week voor de start van de Tour de France 2016. Dat is de week van maandag 27 juni tot en met zondag 3 juli. Het NK trekt jaarlijks enkele tienduizenden bezoekers. Van de wedstrijden voor de elite wordt op de televisie verslag gedaan, voor een deel wordt het evenement ook live uitgezonden.

De NK Wielrennen bieden het eiland een unieke gelegenheid zich nationaal en internationaal te profileren. De kampioenschappen trekken veel bezoekers, genereren veel landelijke media-aandacht en geven daarmee een positieve impuls aan de lokale economie. Een betere vorm van eilandmarketing valt nauwelijks te bedenken.

Meer weten?

Voor meer informatie over de plannen voor het NK op Goeree-Overflakkee kunt u contact opnemen met Bert Zwanenburg, bereikbaar op telefoonnummer: 0651193643.

Bron: Eilanden Nieuws, 6 februari 2015

Comments


Add Comment