“De toekomst ziet er heel duurzaam uit op Goeree-Overflakkee”

Middelharnis, 22 december 2016

Op woensdag 21 december vond de vijfde bijeenkomst plaats van Het Delta Netwerk. Dit jaar stond de bijeenkomst wederom in het teken van duurzaamheid met als specifieke onderwerpen de circulaire economie en de Smart Water strategie op Goeree-Overflakkee. Met zo’n 150 ondernemers, bestuurders en andere zakelijk belanghebbenden in de zaal was ook deze bijeenkomst van Het Delta Netwerk weer een groot succes.

Meest duurzame eiland

Ada Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee opende als gastvrouw de bijeenkomst met een optimistisch betoog over de toekomst van het eiland. Het eiland is aan het verduurzamen en om dat goed te doen worden overal verbindingen gelegd, wordt samengewerkt en worden allianties gemaakt.

Provinciale steun

Programmadirecteur Hans Kleij verhaalde over de provinciale steun die er is voor de verduurzaming van Goeree-Overflakkee. Ook de veranderingen door bijvoorbeeld de kier in de Haringvlietsluizen binnenkort biedt volop kansen. Zo verduurzaamt de provincie in zijn geheel en Goeree-Overflakkee in het bijzonder.

Stuurgroep Smart Water

Op het eiland is door ondernemers, overheid en onderwijs een economische strategie bedacht onder de naam Smart Water. Steef Visser, voorzitter van de FOGO, lichtte toe dat deze strategie maximaal gebruik maakt van een van de belangrijkste waarden op het eiland: water. Dat vormt de rode draad om niet alleen het eiland te verduurzamen maar ook om de economie te stimuleren. Om dit te regisseren is een stuurgroep in het leven geroepen: vanuit het onderwijs: Arie Cové (RGO) en Adam van Heest (CSG Prins Maurits), vanuit de overheid gedeputeerde Han Weber en wethouder Arend-Jan van der Vlugt, vanuit de ondernemers René Wissekerke en Steef Visser namens de FOGO.

Circulaire economie

De circulaire economie doet zijn opmars in de beleving van de Rabobank. Richard Piechoki verhaalde over verschillende succesvolle initiatieven in Nederland waarbij bijvoorbeeld afval van de ene onderneming grondstoffen bieden voor andere ondernemingen. In januari 2017 start ook in Zuid-Holland zuid een ‘Circular Economy Challenge’ waar ondernemers van Goeree-Overflakkee worden uitgedaagd om zelf actief aan de slag te gaan met deze circulaire gedachte.

Pitches leerlingen CSG Prins Maurits

In het kader van de schoolopdracht over ondernemerschap. Werden Havo 4 leerlingen uitgedaagd om een goed ondernemersidee te pitchen. Onder leiding van begeleider Bartha Moerkerk van de CSG Prins Maurits begonnen 8 groepjes aan deze opdracht. Vijf hiervan mochten tijdens Het Delta Netwerk hun idee in 60 seconden verkopen aan het publiek. Een jury bestaande uit burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, programmadirecteur Hans Kleij van de provincie Zuid-Holland, FOGO voorzitter Steef Visser en Jan Verhage van de Rabobank Het Haringvliet kozen voor het idee van Marije, Carmijn en Mirjam om bedrijven uit te dagen om duurzaam samen te laten werken.

‘Het enthousiasme van mijn vrouw’

De keynote van de avond was voor bedenker, oprichter en ondernemer van de duurzame onderneming Plastic Whale: Marius Smit. Met een droom om ‘een eigen man op de maan’ te realiseren, viste hij plastic vissen uit de Amsterdamse grachten om daarvan boten te kunnen maken. Na veel vallen en opstaan waarin de balans tussen zijn zelfvertrouwen, de financiën, de publieke opinie én het enthousiasme van zijn vrouw behoorlijk fluctueerden, is het hem gelukt. Zijn verhaal inspireerde en leerde het publiek dat falen gewoon nodig is om succes te krijgen.

Netwerken

Na het symposium werd in de CSG Prins Maurits uitgebreid gebruik gemaakt van de mogelijkheid te netwerken onder het genot van een drankje, diverse streekproducten en een compacte beursvloer met uiteenlopende duurzame initiatieven op Goeree-Overflakkee.

Het Delta Netwerk

De bijeenkomsten van Het Delta Netwerk worden georganiseerd door de Stichting Het Delta Netwerk die tot doel heeft om beslissers en belangrijke stakeholders bijeen te brengen ten gunste van de economische ontwikkeling van Goeree-Overflakkee. Met ruim 150 aanwezigen was deze vijfde bijeenkomst van Het Delta Netwerk wederom een succes. De bijeenkomst is een initiatief van de gemeente Goeree-Overflakkee en wordt financieel mede ondersteund door hoofdsponsor Rabobank Het Haringvliet, provincie Zuid-Holland. De organisatie is mede mogelijk gemaakt door de FOGO en CSG Prins Maurits.

 

Comments


Add Comment