Het aantal faillissementen wereldwijd stijgt naar verwachting voor het eerst in zes jaar tijd.

Kredietverzekeraar Euler Hermes voorziet in 2016 een stijging van 2 procent. Ook volgend jaar wordt een toename van 2 procent verwacht.

Dit hangt samen met een groeivertraging van de wereldeconomie en een verslechtering van de wereldhandel. Ook de kwakkelende olieprijs en lage grondstofprijzen kunnen leiden tot meer faillissementen.

Vorig jaar zijn er flink meer bedrijven failliet gegaan met een omzet van meer dan 100 miljoen euro. Het ging wereldwijd om 152 grote ondernemingen. In 2014 gingen nogĀ 95 bedrijven in deze categorie failliet. De kredietverzekeraar verwacht dat deze trend doorzet en waarschuwt voor een domino-effect.

“Het gevaarlijke bij die grote faillissementen is dat er hele ketens aan leveranciers door geraakt worden. Dit domino-effect is een toenemend gevaar.”

Volgens Euler Hermes neemt het aantal faillissementen naar verwachting vooral toe in Latijns-Amerika (17 procent) en Aziatische landen die grenzen aan de Stille Oceaan (13 procent). Voor de Verenigde Staten gaat de kredietverzekeraar uit van een stijging van 3 procent. Met name Amerikaanse energiebedrijven en grondstofbedrijven zouden risico lopen.

In West-Europa blijft het aantal faillissementen tegen de trend in dalen. Vorig jaar gingen er zo’n 13 procent minder bedrijven op de fles dan in 2014. Voor dit jaar wordt een daling van 5 procent verwacht. In 2017 zal het aantal verder dalen met 3 procent.

In Nederland zullen dit jaar waarschijnlijk 5 procent minder bedrijven failliet gaan. Het aantal faillissementen in voornamelijk de agrarische sector, de maakindustrie en de transportsector zijn vorig jaar al flink gedaald. In de top tien van de grootste West-Europese faillissementen in 2015 komt Nederland drie keer voor. Imtech staat op de tweede plek. Macintosh en V&D op respectievelijk plek zes en negen.

“Wereldwijd gezien is de trend duidelijk negatief”, stelt directeur Walter Toeme van de risico-afdeling van Euler Hermes Nederland. Nederland kan hier als exportland behoorlijk last van hebben. “Omdat het bij ons relatief goed gaat, kunnen de risico’s buiten West-Europa gemakkelijk worden onderschat”, waarschuwt hij.

Met name over de VS zouden bedrijven te optimistisch zijn. “Ook in de VS is het tij omgeslagen en zien we de faillissementen toenemen.”

Bron: NU.nl, 2 mei 2016

Comments


Add Comment